Jump to Main Content

Het boek

' Echtscheiding: kiezen voor het kind. In gesprek met kinderen over hun ervaringen na de scheiding van hun ouders'

Ondanks dat in Nederland elk jaar ongeveer 35.000 kinderen te maken krijgen met de scheiding van hun ouders, komen zij in de Nederlandse literatuur nauwelijks aan het woord. In Echtscheiding: kiezen voor het kind staan de ervaringen van de kinderen zelf wťl centraal. Femke van der Gun en Lavinia de Jong deden onderzoek naar de wijze waarop kinderen de echtscheiding van hun ouders beleven en gingen daarvoor in gesprek met tweeŽntwintig kinderen in de leeftijd van 10 tot 14 jaar. De kinderen s preken zeer openhartig over hun ervaringen en gevoelens ten aanzien van de scheiding. Vooral de nieuwe woonsituatie en het contact met hun ouders staan centraal. Bovendien geven de kinderen zelf adviezen voor gescheiden gezinnen.

Eerlijk zijn is een beetje het belangrijkste en gewoon erover praten. (…) Dat is belangrijk, want zij gaan scheiden en je hebt altijd vragen en daar kunnen alleen zij antwoord op geven!’ (Desiree)

‘Ik vind wel dat kinderen mogen meebeslissen over waar ze wonen en wanneer ze hun ouders zien. Ik bedoel, het gaat toch over ons, hallooo! Dat is hetzelfde als bijvoorbeeld Amsterdam en Rotterdam erover beslissen dat er in Utrecht een nieuw voetbalstadion komt.’ (Douwe)

Echtscheiding: kiezen voor het kind is een belangrijk boek voor scheidende ouders. Het helpt hen te begrijpen wat er in kinderen omgaat en hoe rekening met hen kan worden gehouden. Ze vinden er bovendien een beschrijving van enkele hulpvoorzieningen voor kinderen in echtscheidingssituaties. Dit boek is niet alleen waardevol voor ouders, maar ook voor advocaten, bemiddelaars, beroepskrachten in de jeugdzorg, beroepskrachten binnen het onderwijs én voor een ieder die de scheiding eens door de ogen van de kinderen wil bezien.


ISBN: 90 6665 718 9
96 pagina's
1e druk, 2006
Prijs: € 16.00